Een goede voorbereiding op de bevalling helpt voor een betere ervaring. Als je weet wat je kan verwachten dan kan dit angsten en onzekerheden wegnemen. Hierdoor kan je beter ontspannen en ontspanning zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart en de bevalling soepeler verloopt.
Hierbij een aantal tips om je bevalling voor te bereiden:
- Lees betrouwbare informatie!
Niet alles wat op internet staat is waar, daar kun je soms (onterecht) angstig van worden.
Betrouwbare informatie kun je vinden op DeVerloskundige.nl
Hetzelfde geldt voor forums over bevallingservaringen. Hier vind je met name heftige verhalen die vanuit een beleving verteld worden.
Wij hebben een aantal oud cliënten gevraagd om hun ervaring te beschrijven. Als je het fijn vindt om een aantal ervaringen te lezen, klik hier. - Vraag ons alles wat je wil weten. Hier zijn we tenslotte voor.
- Volg een groepsvoorlichting, bijvoorbeeld bij het ziekenhuis of een kraamzorg organisatie. Daar worden alle facetten van de bevalling besproken.
- Een zwangerschapscursus volgen kan je helpen in de voorbereiding.
- Schrijf een geboorteplan. Dit kan je helpen bij het creëren van een beeld over de bevalling. Wij bespreken dit met je als je op het spreekuur komt.
- Lees een informatief boek over de bevalling:
Als bevallen spannend is- Lilian Wirken
Veilig bevallen – Beatrijs Smulders - Wat neem je nu allemaal mee in je bevaltas?
Wat kan je van ons verwachten tijdens de bevalling?
Als je ons belt omdat de bevalling is begonnen, dan komt de verloskundige bij je op huisbezoek. Ons bevalteam heeft om de beurt dienst. Het is helaas niet mogelijk om een verloskundige te kiezen.
Gedurende dit huisbezoek vraagt de verloskundige uit hoelang je weeën hebt, hoelang ze duren en observeren we de weeën. Er wordt gevraagd naar bloedverlies en vochtverlies. Tijdens het huisbezoek wordt de bloeddruk gemeten, wordt er gevoeld aan de buik en geluisterd naar het hartje van de baby. Als je het goed vindt verricht de verloskundige inwendig onderzoek om te bepalen hoeveel ontsluiting je hebt. De verloskundige voelt dan (voorzichtig) met twee vingers inwendig en legt hierbij uit wat ze doet en voelt. Door deze onderzoeken te doen krijgt de verloskundige inzicht in welke fase van de bevalling je bent. Hierna wordt er in overleg met jou (en je partner) een plan gemaakt.
Soms is de bevalling nog in de beginnende fase en kan mogelijk nog afzakken. We houden telefonisch contact en indien je de verloskundige opnieuw nodig denkt te hebben, bel gerust opnieuw.
Als de bevalling is begonnen dan kan het zijn dat we na enkele uren opnieuw een huisbezoek doen. We spreken dit met jou af, maar mocht het eerder nodig zijn, dan bel je ons opnieuw.
In andere gevallen blijft de verloskundige bij jou. We bespreken op dat moment met jou of je het fijn vindt om thuis te bevallen of dat je graag naar het ziekenhuis zou willen. Heb je in de zwangerschap de plaats van bevalling aangegeven, maar wijzigt dit plan: geen probleem.
Extra tips van de meiden van de Luiermand
Rust goed uit, zorg dat je uitgerust aan de bevalling begint.
Probeer tijdens het begin van de bevalling afleiding te zoeken (bak een taart, vouw de was of maak nog een wandeling).
Dit zorgt dat je de tijd een beetje vergeet en bewegen tijdens de bevalling is goed!
Regel een ‘team’ om je heen waar jij je fijn bij voelt. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen minder pijn ervaren en de bevalling beter verloopt als er tijdens de bevalling continu iemand aanwezig is om haar te steunen.
Zie je er op tegen de pijn? Maar wil je liever geen medicatie? Misschien is een TENS wel iets voor jou. De geboorte-TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Je bedient het apparaatje zelf - wat je een gevoel van controle kan geven. Via elektrodes, draadjes die op je rug zijn geplakt, gaan de stroomstootjes je lichaam binnen. Dat geeft een prikkelend of tintelend gevoel, vergelijkbaar met koude handen die gaan tintelen als ze weer warm worden. Zou je een TENS willen proberen als pijnstilling? Wij verhuren ze voor 35,00. Wil je meer info?
Poliklinische bevalling
Bij een poliklinische bevalling (in het ziekenhuis bevallen) gaan wij mee met jullie naar het ziekenhuis. De verloskundige blijft aanwezig en begeleidt jouw (en je partner) door het proces heen. Zij begeleidt jou bij de geboorte en blijft één tot twee uur nadat de placenta geboren is.
Tijdens het begeleiden tijdens de bevalling geven wij tips om pijn te verlichten: door bijvoorbeeld te douchen, ademhaling of massage. Soms zitten we bij je en geven complimenten en tips. Soms zijn we van een afstand aanwezig. Dat hangt af van jouw behoeften en wensen. Maak deze bespreekbaar: Het is jouw bevalling en jij moet je goed voelen om dit ,te doen. Wij zijn er voor jou!
Medische bevalling
Een bevalling kan om meerdere redenen medisch worden:
- de baby heeft in het vruchtwater gepoept
- je wilt graag iets tegen de pijn met medicijnen.
- de bevalling vordert niet
Indien een bevalling medisch wordt, wordt je overgedragen aan de gynaecoloog.