Juist als je zwanger wilt worden is het advies om alvast dingen in je leefstijl aan te passen. Het belangrijkste advies is gezond en gevarieerd eten.
Eet veel groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie en noten.

de-luiermand-groente-leefstijl-gezond

Tips:

Als je zwanger wil worden gelden de volgende adviezen:

  • Slik extra foliumzuur, begin 4 weken voordat je zwanger kunt worden. Dus een maand voordat je met voorbehoedsmiddelen stopt.
    Blijf dit slikken tot je 10 weken zwanger bent.
  • Drink niet teveel koffie en cola. Probeer zo min mogelijk, bij voorkeur géén energiedrankjes te drinken.
  • Vegetarisch? Eet je weinig of helemaal geen dierlijke producten dan is er een kans op een tekort aan Vitamine B12. Tofu of soja producten bevatten geen vitamine B12 tenzij deze zijn toegevoegd. Het is verstandig advies te vragen aan een diëtiste als je vegetarisch of veganistisch eet.

Afvallen: vóórdat je zwanger wordt

Overgewicht heeft een nadelige invloed op je vruchtbaarheid. Vrouwen met overgewicht hebben vaker complicaties tijdens de zwangerschap en bij de bevalling. Het advies is om vóór de zwangerschap al af te vallen, 10% gewichtsverlies reduceert de risico’s al enorm en verhoogt de kans om zwanger te worden. Je kunt hulp vragen bij een diëtiste of bij je huisarts.

Medicijnen

Bij voorkeur gebruik je geen medicijnen als je zwanger wilt worden. Medicijnen kunnen negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van een gezonde eicel. Mogelijk heb je medicijnen nodig voor bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, astma, depressie, epilepsie of iets anders. Dan is het niet verstandig zomaar te stoppen. Overleg met je huisarts of specialist welke medicijnen in de zwangerschap de minste risico’s hebben. Mogelijk is een alternatief medicijn geschikter. Als je diabetes of een schildklierziekte hebt, dan is het belangrijk dat je medicatie goed is afgesteld op jouw situatie.

Kijk ook eens op voor meer informatie.

Roken, alcohol en drugs

Roken, alcohol en drugs hebben invloed op de vruchtbaarheid en het risico op een miskraam.

Als je rookt ben je minder vruchtbaar (man en vrouw) en roken tijdens de zwangerschap geeft een verhoogd risico op complicaties en aangeboren afwijkingen. Ons dringende advies is dan ook om beiden te stoppen met roken als je zwanger wil worden. Is het moeilijk om te stoppen met roken? Vraag dan hulp aan de huisarts of kijk eens op www.stivoro.nl, www.rookvrijegeneratie.nl of www.ikstopnu.nl

Als je alcohol gebruikt rondom de bevruchting is de kans op een miskraam hoger en in de eerste maanden van de zwangerschap kan dit leiden tot aangeboren afwijkingen. Alcohol heeft ook invloed op de kwaliteit van het sperma en zorgt er dus voor dat je minder makkelijk zwanger wordt. Voor meer informatie en hulp bij het stoppen kijk eens op www.stap.nl en www.trimbos.nl

Bij het gebruik van drugs (soft- en harddrugs) in het begin van de zwangerschap is er een verhoogde kans op een miskraam en aangeboren afwijkingen bij de baby. Drugsgebruik tijdens de zwangerschap geeft (grote) problemen tijdens de zwangerschap. Daarbij kan de baby problemen krijgen na de geboorte. Stop hiermee als je zwanger wil worden! Voor hulp bij het stoppen: www.drugsinfo.nl en vraag hulp aan de huisarts.

Voor meer informatie over de risico’s van Roken, alcohol en drugs tijdens de zwangerschap.

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand Vlaardingen
Hoflaan 43
3134 AC Vlaardingen

De Luiermand Maassluis
de Vloot 210
3144 PK Maassluis

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit