Borstvoeding geven is het beste voor jou en je kind. Het zorgt voor een goede binding tussen moeder en kind. Het geven van borstvoeding is echt jullie moment. Het verschilt per vrouw hoe de borstvoeding verloopt. Bij de ene is de borstvoeding vlot op gang, een andere moet er soms iets harder aan werken. Het helpt om goed voorbereid te zijn. Als je weet wat je kan verwachten, valt het niet tegen en ben je wellicht langer gemotiveerd. Wij zien zeker de voordelen van borstvoeding in, maar zijn er ook van overtuigd dat het belangrijk is dat je doet wat goed voelt.

de-luiermand-borstvoeding-babymelk

Voordelen van borstvoeding:

Voor de baby:

  • Borstvoeding bevat de juiste samenstelling die mee
    verandert naarmate de baby ouder wordt.
  • Borstvoeding bevat veel antistoffen, waardoor je
    kindje een hogere weerstand krijgt.
  • Borstgevoede kinderen hebben op latere leeftijd
    minder kans op het krijgen van een allergie, hart-
    en vaatziekten en diabetes.

Voor jezelf:

  • Snellere gewichtsafname na de bevalling.
    Dus sneller terug op het oude gewicht.
  • Minder kans op borstkanker op latere leeftijd.
  • Makkelijk, omdat je je voeding altijd bij de hand
    hebt en het op de juiste temperatuur is.

Tepelkloven

Wanneer je borstvoeding geeft, kan het voorkomen dat je tepelkloven krijgt. Dit is heel vervelend en kan pijnlijk zijn. De kraamverzorgster heeft allerlei tips voor een snelle genezing. Onder andere het smeren van een druppel borstvoeding op de tepel. Naast deze tips hebben wij voor de genezing van tepelkloven op de praktijk Rite Aid’s. Deze brengen direct verlichting op kapotte tepels en helpen de tepels te genezen. Het beschermt de huid tegen bacteriële infecties en wonduitdroging en vormt een koele en pijn- verlichtende laag. Ze nemen overtollig wondvocht op en laten dit geleidelijk verdampen. Zo ontstaat een perfect milieu om de wond te laten genezen. Als je het rite aid verwijdert blijven er geen restjes achter op de huid, dus kun je direct weer aanleggen. Ze zijn 24 uur te gebruiken. De kosten voor 2 rite aid’s zijn één euro. Je kunt ze ook online bij een lactatiekundige bestellen.

Soms krijg je tepelkloven omdat de tongriem van de baby verkort is. Dat kan je herkennen aan dat ze hun tong niet goed kunnen uitsteken, of over hun onderkaak krijgen. De tong kan dan ook hartvormig zijn. Mocht je twijfels hebben over de tongriem, laat ons gerust meekijken. Onze collega Annelies is gespecialiseerd om deze te klieven als je dat zou willen. Meer informatie vind je hier.

Handige website's:

Vereniging Borstvoeding Natuurlijk: www.borstvoedingnatuurlijk.nl
Borstvoedingsorganisatie La Leche League: www.lalecheleague.nl
Samenwerkende Borstvoedingsorganisaties: www.borstvoedingsforum.nl
Nederlandse vereniging van lactatiekundigen: www.nvlborstvoeding.nl
Stichitng Zorg voor Borstvoeding: www.zorgvoorborstvoeding.nl
Lactatiekundige Vlaardingen: www.lactatiekundigepraktijkvlaardingen.nl

Borstvoedingscafé in Vlaardingen

Heb jij vragen over borstvoeding? Tijdens deze ochtenden van het mamacafé zit er ook een lactatiekundige om vragen aan te stellen of om gewoon gezellig mee te kletsen!

Volg het Mamacafe Vlaardingen, Schiedam, Maassluis voor alle details op Facebook!

Woensdagen +- 9.30 tot 11.30 uur

6 april
4 mei
1 juni
13 juli
10 augustus
7 september
5 oktober
2 november
14 december

Voel je vrij om te komen!

Wat kun je verwachten van onze borstvoedingszorg?

Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op borstvoeding. We geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner je keuze maken. Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingorganisaties. Meteen na de geboorte ligt je baby met zijn of haar blote lijfje lekker tegen je aan. We zorgen voor rust, zodat jullie als ouders alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al op zoek naar de borst. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang.

Je baby mag dag en nacht bij je blijven en we geven uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan borstvoeding geven en nemen. Praktisch alle vrouwen kunnen meer dan genoeg moedermelk produceren. De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. De borstvoeding komt daardoor goed op gang. Want hoe vaker je voedt, hoe meer melk je geeft. Voed ook lang genoeg. Bijvoeding is haast nooit nodig.

We leggen uit welke houding prettig is om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Het is een teken dat je hulp nodig hebt om met plezier de borst te geven. Vraag dus om advies.Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn. We helpen dan met afkolven.

Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen of een flesje. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. We adviseren daarom om voorlopig liever geen fopspeen of flesje te geven. Door een fopspeen drinkt je baby ook minder vaak aan de borst.

Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau. We geven je ook informatie over de borstvoeding-organisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden.

Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. Met UNICEF en de WHO raden we je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.

Flesvoeding

Mocht je geen borstvoeding kunnen of willen geven, dan zijn er een aantal merken flesvoeding te krijgen. Grote onderlinge verschillen zijn er niet, het maakt dus ook niet echt uit welk merk voeding je in huis haalt.

Komen er echter allergieën in de directe familie voor, dus: jijzelf, je partner, jullie zoon of dochter, is natuurlijk het advies borstvoeding te geven. Wil je dit niet koop dan hypo-allergene voeding voor je kind. Deze voeding verkleint, na borstvoeding, het meest de kans op het ontstaan van een allergie.

12
010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand Vlaardingen
Hoflaan 43
3134 AC Vlaardingen

De Luiermand Maassluis
de Vloot 210
3144 PK Maassluis

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit