de-luiermand-menstruatiecyclus

Het makkelijkste is dit uit te rekenen door bovenstaand schema te volgen.

Ovulatietest

Als je cyclus onregelmatig is kan een ovulatietest soms duidelijkheid geven. Deze testen meten de LH-piek (LH staat voor Luteïniserend Hormoon) in je urine. Onder invloed van een grote hoeveelheid LH treedt de ovulatie op, dit is in het midden van de cyclus. Dus als er veel van dit hormoon in je urine zit, weet je dat je eisprong eraan komt. Je cyclus kan dus ook 30 dagen of langer duren. De testen zijn niet voor iedereen bruikbaar. Als je bijvoorbeeld PCOS (een hormoonstoornis) hebt, zal de uitslag vaker ten onrechte positief zijn, omdat PCOS een constant verhoogde LH-spiegel geeft. Ook bij vrouwen boven de veertig en vrouwen die vervroegd in de overgang zijn, kan het testresultaat positief zijn zonder dat er sprake is van een eisprong.

Heb je niets met testen of grafiekjes? Gelukkig kun je aan je lichaam heel vaak zelf zien wanneer je in je vruchtbare periode bent.

Temperatuur

De dag nadat de eisprong heeft plaatsgevonden, stijgt je lichaamstemperatuur. Als je elke ochtend (rond hetzelfde tijdstip) je temperatuur opneemt, zul je merken dat je lichaamstemperatuur vrij constant is. De dag na de eisprong zie je een stijging in temperatuur ten opzichte van de metingen voor je eisprong (minimaal 0,2°C en dit houdt minimaal 3 dagen aan). Als je je temperatuur elke dag goed bijhoudt, zie je dus wanneer je eisprong heeft plaatsgevonden.

Afscheiding

Je afscheiding geeft ook een goede indicatie van je vruchtbare periode. De samenstelling en helderheid van het baarmoederhalsslijm = (afscheiding) verandert namelijk als de eisprong dichterbij komt. De gewone witte afscheiding wordt helder en glanzend en wordt slijmerig, dradig en dun. Dat is gunstig voor de zaadcellen die daardoor makkelijker de baarmoeder kunnen bereiken. Deze verandering begint 3 tot 4 dagen voor de eisprong en daarna wordt je afscheiding meteen weer normaal. Het is misschien even wennen, maar als je met het slijm tussen je vingers een draad van zo’n 10 centimeter kunt maken, weet je dat je nu vruchtbaar bent.

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand Vlaardingen
Hoflaan 43
3134 AC Vlaardingen

De Luiermand Maassluis
de Vloot 210
3144 PK Maassluis

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit