Verlies van een jonge zwangerschap

Verlies van een zwangerschap voor de 16 weken, komt voor bij 10-15% van alle zwangerschappen. Dit zijn alleen de verliezen die vastgesteld zijn door een verloskundige. Het daadwerkelijke percentage ligt waarschijnlijk hoger, ongeveer 1 op de 4 vrouwen.

Er is een grote kans dat er meerdere vrouwen in je omgeving zijn die ook dit verlies meegemaakt hebben.

a108001e-ef6c-48dc-ba42-fb3bd3a963a0

Wanneer een jonge zwangerschap stopt met groeien, of het hartje stopt met kloppen heeft het lichaam vaak goed gesignaleerd dat er iets niet goed is in de aanleg van het kindje. In 90% van de gevallen is er een fout ontstaan in de cellen direct na de bevruchting. Het kindje is dan niet levensvatbaar en het lichaam besluit het af te stoten. Het eerste symptoom is vaak vaginaal bloedverlies, dit kan gepaard gaan met krampende buikpijn en/of rugpijn. Het is ook mogelijk dat er tijdens de echo wordt vastgesteld dat het hartje niet (meer) klopt, terwijl er geen symptomen waren dat het niet goed ging met de zwangerschap. Op dat moment wordt het verwachten van een kindje ineens het verliezen van een kindje.

Wat te doen als de miskraam vastgesteld is?

Er is vastgesteld dat het hartje niet klopt. Er zijn drie opties:

  • Afwachten tot de miskraam spontaan op gang komt. 
  • Medicatie innemen om de miskraam op te wekken.
  • Curettage: een operatieve ingreep door de gynaecoloog.

Je kan geen verkeerde keuze maken. Aan alle methoden zitten voor- en nadelen, die we hieronder beschrijven. Er is altijd een tussenoplossing mogelijk: afwachten, en als het te lang duurt, alsnog een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor medicatie of een curettage.

 

Afwachten

Bloedverlies is vaak het eerste teken dat een miskraam op gang komt. Soms kan het ook enige weken duren voordat het op gang komt. Als de bloeding is begonnen duurt dit meestal een paar dagen tot twee weken. Je zult buikpijn hebben als een hevige ongesteldheid, soms iets meer. De hoeveelheid bloedverlies is meer dan een menstruatie en gaat gepaard met stolsels. 70 van de 100 vrouwen verliezen het kindje na afwachten. 

Het voordeel van afwachten is dat het niet gevaarlijk is. Er is geen termijn aan hoelang het veilig is om af te wachten. Het kan zolang als dat dit prettig voor jou voelt. Je hoeft niet naar het ziekenhuis. Je krijgt geen medicatie of een infuus. Je hebt vaak minder pijn en er vindt geen beschadiging van de baarmoeder plaats, waardoor er geen extra kans is op verklevingen. 

Je kan het kindje opvangen, middels de watermethode. Dit kan je helpen om het verlies te verwerken.

Het nadeel van afwachten is dat je niet weet wanneer de miskraam op gang komt. Dit kan vooral emotioneel zwaar zijn. Als het bloedverlies te heftig is, dan moet je naar het ziekenhuis. Bij 3% van de vrouw is de miskraam niet volledig uit de baarmoeder gekomen en kan een curettage nodig zijn. 

Een miskraam krijgen doet pijn. 

Zorg dat je voldoende paracetamol en maandverband in huis hebt. Gebruik geen tampons, deze geven een risico op infecties.

Als je liever niet wilt afwachten of voor jou gevoel genoeg gewacht hebt dan verwijzen wij je door naar de gynaecoloog. Bij de gynaecoloog krijg je een gesprek over de methode medicatie of een curettage.

 

Medicatie

De gynaecoloog schrijft een recept voor. Je krijgt dan de tabletten misoprostol mee. Deze tabletten breng je thuis vaginaal in. Meestal wekt het medicijn binnen een dag een miskraam op. Je krijgt bloedverlies en buikpijn. Binnen twee dagen verlies je het kindje. 85 van de 100 vrouwen krijgen een miskraam na het gebruik van medicijnen. 

Het voordeel is dat je zelf kan bepalen wanneer je de tabletten inbrengt. Je kan het kindje ook opvangen middels de watermethode en er komen geen beschadigingen aan de baarmoeder.

Het nadeel is dat het vaak pijnlijker is dan een natuurlijk beloop. Je kan bijwerkingen krijgen van de tabletten, zoals koorts, misselijkheid en diarree. Bij 15% van de vrouwen komt de miskraam niet op gang en is een curettage alsnog nodig.

Watermethode

Als de miskraam op gang komt door middel van bloedverlies en/of buikpijn. Dan kun je er voor kiezen om door vergiet of zeef te plassen. Op deze manier kan je het kindje opvangen en spoel je het niet door het toilet. Als je het kindje hebt opgevangen kun je het in een bakje water leggen. Op deze manier kun je het kindje goed bekijken en behoudt het de natuurlijke vorm en kleur. Je kunt het bakje in de koelkast bewaren zodat je (samen) de tijd neemt om afscheid te nemen en te bedenken op welke manier je afscheid wil nemen. Jullie mogen ons altijd bellen zodat we samen naar het kindje kunnen kijken. Er is een mogelijkheid om het kindje te begraven. Bij geboorte onder de 24 weken mag dit overal. Er zijn verschillende gedenkplekken, vraag aan ons waar dit kan. 

 

Curettage

Een curettage is een operatie die verricht wordt door de gynaecoloog op de operatiekamer. Hierbij ga je onder narcose en wordt het kindje en weefsel met een slangetje weggezogen. Een curettage kan vaak binnen een week ingepland worden. De operatie duurt gemiddeld 15 minuten en als alles goed gaat dan ga je dezelfde dag naar huis. 97-99 van de 100 vrouwen heeft een complete miskraam na curettage. 

Het voordeel van een curettage is dat je weet wanneer je de miskraam krijgt. Daarbij duurt de ingreep kort en heb je dus minder lang last van pijn. 

Het nadeel is dat je het kindje niet kan opvangen, meenemen of begraven. Het is een operatie en na een narcose kan je je misselijk voelen. Bij een operatie is altijd een kleine kans op een complicaties:

  • Veel bloedverlies.  
  • Gaatje in de baarmoeder (bij 1% van alle curettages).
  • Verklevingen, waardoor je moeizamer zwanger raakt (2 van de 100 vrouwen).
  • 2% meer kans op vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap.

Gun jezelf de tijd om alle opties af te wegen. Praat met elkaar, met je omgeving en/of met ons. De dag nadat het verlies van de zwangerschap is vastgesteld zullen wij je bellen. Indien daar behoefte naar is spreken we alle opties met je door. 

Bellen met de verloskundige

Ongerustheid is altijd een reden om te bellen. Als het bloedverlies op gang komt en je hebt het gevoel dat je duizelig wordt, gaat zweten en/of het gevoel dat je flauw gaat vallen, moet je bellen met de dienstdoende verloskundige: 06 46272220

Andere redenen om te bellen:

  • Hevige pijn die na twee uur niet minder wordt.
  • Koorts (temperatuur hoger dan 38°C).
  • Bij behoefte aan steun bij het omgaan van je emoties of als je graag wil dat de verloskundige meekijkt. 

 

Wij hebben een folder geschreven over verlies van een jonge zwangerschap. Hierin nemen wij je mee in wat je kan gaan verwachten en hopen wij je de juiste tips te kunnen geven om met dit verlies om te gaan. 

Interesse in onze folder? Wij sturen deze met liefde naar je toe.

Interesse in een gesprek over jouw miskraam? Mail of bel ons, we staan voor jullie klaar.

 

 

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand Vlaardingen
Hoflaan 43
3134 AC Vlaardingen

De Luiermand Maassluis
de Vloot 210
3144 PK Maassluis

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit