Wij plaatsen bij iedereen spiralen, je hoeft niet zwanger geweest te zijn of een oud cliënte. Je bent altijd welkom voor informatief gesprek en een afspraak voor de plaatsing. Per 1-1-2021 vergoeden alle verzekeraars het plaatsen van een spiraal.

De-Luiermand-verloskundige-praktijk-foto

Wat is de koperspiraal precies?

T-safe is het meest gebruikte koperhoudende spiraal in Nederland en biedt 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wil. Het koperspiraal is een stukje plastic in de vorm van een ‘T’ of hoefijzer met een koperdraadje eromheen. Het Ballerine spiraaltje bestaat uit 17 koperen balletjes, geregen aan een flexibel frame. Het frame krult zich in de baarmoeder op tot een bolle vorm.
Aan het koperspiraal zitten twee draadjes vast die uit de baarmoedermond hangen. Dit is nodig voor het verwijderen.

Het koperhoudende spiraal is een methode zonder hormonen. Dus behoud je jouw eigen natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kunnen de eerste menstruaties wat eerder komen dan gebruikelijk, pijnlijker zijn of wat langer duren. Vaak gaan deze ook gepaard met wat ruimer bloedverlies. Na 2 of 3 maanden zal meestal je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon. Je kunt met het koperspiraal je menstruatie niet verschuiven, uitstellen of “timen”.

Een koperspiraal moet om de 10 jaar vervangen of verwijderd worden. Dit kan ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel. Om het spiraal te verwijderen, trekken we aan de draadjes, waardoor de spiraal gecontroleerd uit de baarmoeder komt. Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een spiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Of we kunnen een nieuwe plaatsen waardoor je weer 10 jaar beschermd bent.

De koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, de kans op een zwangerschap is vrijwel nihil (betrouwbaarheid >99%).

Voordelen:
- Zeer betrouwbare anticonceptie
- 5-10 jaar niet over je anticonceptie nadenken
- Verwijderen op elk gewenst moment

Nadelen:
- Menstruatie is niet te 'timen', je hebt geen invloed op je menstruatie
- Soms meer bloedverlies of hevigere menstruatie
- Soms meer buik- of rugpijn tijdens de menstruatie

Plaatsen van een koperspiraal

Het plaatsen van het koperspiraal duurt een paar minuten. Het plaatsen is vaak even vervelend, je kan je baarmoeder voelen krampen bij het opmeten van de baarmoeder of tijdens het plaatsen van de spiraal. De plaatsing verrichten we met een eendenbek (speculum). Als je kort geleden bent bevallen dan verloopt de plaatsing vaak pijnloos.
Spiralen plaatsen we vanaf 10 weken na een bevalling.

Na het plaatsen kan je direct naar huis, je kan de rest van de dag nog wat krampen hebben. Je spiraal is meteen betrouwbaar na het plaatsen wanneer het plaatsen binnen 7 dagen na de start van je menstruatie is gedaan. Je kan de eerste dagen nog wat bloedverlies hebben, dit is normaal.

Samenvattend:

De T-Safe is een heel betrouwbare en veel gebruikte methode van anticonceptie. Geen toegevoegde hormonen, je eigen hormoonbalans blijft in balans. Bied 10 jaar bescherming. € 71,- euro.  Nadelen: toename van vaginaal bloedverlies tijdens de menstruatie.

 

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand Vlaardingen
Hoflaan 43
3134 AC Vlaardingen

De Luiermand Maassluis
de Vloot 210
3144 PK Maassluis

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit