Indien er géén specifieke reden (medische indicatie) is waarom het beter is om in het ziekenhuis te bevallen, mag je zelf kiezen waar je wil bevallen. Tussen de 37 en 42 weken mag je bevallen met de verloskundige, zij zal dan de hele geboorte begeleiden. Kies voor de plaats van je bevalling waar jij je het meest comfortabel bij voelt. Dan kan je je het beste ontspannen en hoe beter je ontspant, hoe beter de bevalling verloopt.

De-Luiermand-Verloskundigen-praktijk-gr-baby-3

Thuis bevallen

Thuis bevallen kan heel prettig zijn, omdat het je eigen omgeving is. Je kunt lekker in je eigen bed liggen en onder je eigen douche gaan staan of in bad. Je partner is in zijn/haar vertrouwde omgeving. Na de bevalling wordt je bed verschoond en nadat je gedoucht bent, kan de kraamvisite komen, terwijl jij lekker in je eigen bed ligt. Nadeel van thuis bevallen is dat je geen pijnstilling kunt krijgen. Hiervoor moeten we naar het ziekenhuis. Hou er ook rekening mee dat het soms noodzakelijk is dat we naar het ziekenhuis moeten, omdat dat beter voor jou of voor de baby is.

Dit kun je vast klaar zetten/leggen voor een thuisbevalling:

 • Kraampakket (liever niet uitpakken), koop bij voorkeur wat extra celstofmatjes bij de drogist of online.
 • Het bed moet op de klossen. Deze klossen plaats je met 37 weken onder het bed, waarna het bed tot 80 cm hoogte komt. (klossen zijn gratis te lenen bij de thuiszorgwinkel; Fransenstraat 12a, Vlaardingen. Tel: 088-1239988).
 • Twee emmers met een vuilniszak voor de afval en de vuile was.
 • Bescherm je matras goed, knip eventueel vuilniszakken door om ook de zijkanten van je matras te beschermen.
 • Jouw zwangerschapskaart, deze krijg je bij 36 weken op het spreekuur.
 • Map van de kraamzorg, deze kan je eventueel onder het aankleedkussen leggen.
 • Vluchtkoffer met daarin, kleertjes, sokjes en een mutsje voor de baby en nachtkleding/toiletartikelen voor jezelf (tip kies een makkelijk zittende joggingbroek).
 • Fototoestel, filmtoestel, oplader van evt telefoon.
 • Dextro of druivensuiker.
 • Goede verlichting.
 • Leg alvast een stapeltje (8) hydrofiel luiers klaar.

Wanneer je thuis wilt bevallen vragen wij je kritisch naar je woning te kijken.

Kun je er in geval van nood per brancard weg? Als je hierover twijfelt, overleg het dan op het spreekuur met ons. Wanneer wij tijdens de bevalling de woning ongeschikt vinden voor een thuisbevalling, zullen wij je vragen mee te gaan naar het ziekenhuis.

Thuis bevallen kan helaas niet in de volgende gevallen:

 • Je BMI is hoger dan 35.
 • Je woont hoger dan de 9e etage.
 • Je hebt een woning met een wenteltrap of smalle trap/gang naar boven.
 • Indien de hygiëne het thuis niet toelaat.
 • Weeg je meer dan 100 kg, maar is je BMI onder de 35? Dan vragen we je te bevallen op de begane grond. Dit in verband met de arbowet van het ambulance personeel.

Ziekenhuisbevalling:

Het ziekenhuis kan ook ontspannend werken, omdat het je een veilig gevoel geeft. “Alles is bij de hand”. Dat is ook zo, maar bedenk dat wij ook alle spullen bij ons hebben om een thuisbevalling te doen. Ook het gevoel dat er “deskundige” mensen dichtbij je zijn op het moment dat je ligt te bevallen, kan een geruststellend gevoel geven.

Wanneer je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, hoef je je niet van te voren in te schrijven voor de verloskamers. Wanneer je gaat bevallen, bellen wij voor jou naar het ziekenhuis. Tijdens de bevalling lig je in een verloskamer en zal een verpleegkundige bij de bevalling aanwezig zijn. Een ziekenhuisbevalling brengt extra kosten met zich mee. Je kunt hiervoor informatie opvragen bij je zorgverzekeraar.

De ziekenhuizen waar we mee samenwerken zijn:

- Vlietlandziekenhuis - Vlietlandplein 2 - 3118 JH Schiedam.
- Franciscus gasthuis - Kleiweg 500 - 3045 PM Rotterdam.
- Reinier de Graaf Gasthuis - Reinier de Graafweg 5 - 2625 AD Delft.

Twijfels?

Als je twijfelt over waar je nu wilt bevallen, kan je dit met één van ons bespreken. Misschien heb je bepaalde angsten of heb je vragen over de mogelijkheden van pijnbestrijding. Wij vinden het heel belangrijk dat je goed op de bevalling terug kunt kijken en tevreden bent over de gemaakte keuzes.

Belangrijk: Je hoeft de keuze niet in de zwangerschap te maken, dit mag wel. Het is ook goed om te bekijken tijdens de bevalling waar jij je op dat moment goed voelt. De keuze kan ook afhankelijk zijn van de snelheid van de bevalling, hoe je je voelt en of er een reden is om naar het ziekenhuis te gaan.

Wil je meer info om je voor te bereiden op de bevalling, kijk eens hier.

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand Vlaardingen
Hoflaan 43
3134 AC Vlaardingen

De Luiermand Maassluis
de Vloot 210
3144 PK Maassluis

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit