BirthVR is een nieuwe innovatieve ontwikkeling op het gebied van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Recent wetenschappelijk onderzoek door artsen uit Nederland maakt duidelijk dat VR ook tijdens de bevalling uitstekend werkt.

VR

BirthVR is een manier om angst en pijn tijdens de bevalling zónder medicijnen te verminderen. De app kan thuis en in het ziekenhuis gebruikt worden, bij begeleiding door zowel verloskundige als gynaecoloog.  Op dit moment is het gebruik van de VR bril gekoppeld aan het onderzoek van de KNOV.

Achtergrond informatie:

Veel vrouwen beginnen hun bevalling onder begeleiding van de verloskundige, thuis of in het ziekenhuis. Is er tijdens de bevalling behoefte aan pijnstilling? Dan worden ze altijd overgedragen aan het ziekenhuis, ook als hun bevalling verder zonder complicaties verloopt. Daarmee is pijnbestrijding de meest voorkomende reden waarom vrouwen tijdens hun bevalling van de 1e naar de 2e lijn worden overgedragen.

Maar ondanks het toenemende gebruik van pijnstilling tijdens de bevalling, kijken veel vrouwen ontevreden op hun bevalling terug. Een heel belangrijke factor daarin is autonomie. “Als vrouw wil je de regie houden en kunnen meebeslissen over pijnstilling. Bij een ruggenprik lukt dat niet altijd. Soms geven vrouwen te laat aan dat ze de pijn niet meer verdragen, soms gaat een bevalling te snel of moeten ze wachten op de anesthesist. Met BirthVR heb je die problemen niet. Vrouwen bepalen zelf wanneer ze de bril opzetten en hoe lang.”

Zelf de regie in handen!

De app met VR-bril werkt door middel van afleiding. Met VR stappen vrouwen direct in een andere wereld. Een natuurlijke omgeving die afleidt van de pijn en ontspannen werkt. VR wordt wordt al op heel veel plekken in de gezondheidszorg gebruikt. Het is een bewezen effectieve methode om angst en pijn te verminderen. Door de afleiding en ontspanning worden er namelijk minder pijnprikkels naar de hersenen gestuurd. De pijn is niet weg, maar je voelt hem minder sterk. Je wordt rustiger.

BirthVR bestaat uit twee onderdelen. In het menu kunnen vrouwen kiezen tussen ‘ik ben zwanger’ of ‘ik ga bevallen’. In het onderdeel ‘ik ben zwanger’ zijn verschillende meditatie- en ademhalingsoefeningen opgenomen, speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt het effect van meditatie indrukwekkend. Door meditatie groeien de delen in het brein die te maken hebben met geluk en positiviteit. De delen die verbonden zijn met stress en onrust worden juist kleiner.

Die vooruitgang kun je zelf in het brein creëren, maar het vergt wel oefening. Door de meditatie- en ademhalingsoefeningen al tijdens de zwangerschap regelmatig te doen, nemen focus en concentratie toe. We denken dat die voorbereiding het gebruik van BirthVR tijdens de bevalling nog effectiever maakt. Zo komen vrouwen ook tijdens de bevalling sneller tot rust. In de praktijk kan je ookal in de zwangerschap oefenen met de ontspanningsoefeningen.

Speciaal voor de bevallende vrouw

Die rust is essentieel. We weten dat ontspanning de ontsluiting bevordert. Hoe meer ontspannen een vrouw is, des te vlotter de bevalling verloopt. BirthVR werkt daarbij als een soort coach. De app geeft je het vertrouwen dat je je weeën aankunt. Dat voelt als steun, wat ook weer een positief effect heeft op de uitkomst van de bevalling. Het is een mix van verschillende elementen die bewezen effectief zijn. Bovendien blijft het effect hangen, ook als de VR-bril wordt afgezet.

Ook in de beleving die de app biedt, is BirthVR speciaal gericht op de bevallende vrouw. Beeld en geluid zijn gekozen op basis van de feedback die vrouwen tijdens en na hun bevalling gaven. We hebben de app in samenwerking met patiënten ontwikkeld. Het type beleving verandert gedurende de bevalling, omdat ook de behoefte van vrouwen verandert. Daardoor is BirthVR helemaal afgestemd op de verschillende fasen van de bevalling. Dat is een groot verschil met andere toepassingen.

Aanzienlijk minder pijn

De eerste onderzoeken wijzen uit dat de pijnscore door het gebruik van BirthVR gemiddeld met 2 punten daalt op een schaal van 0 (geen pijn) tot 10 (hevige pijn). Dat is een spectaculair resultaat. In andere literatuur zie je vergelijkbare resultaten.  Een bevalling gaat gepaard met langdurige acute pijn. Dat maakt het een ingewikkeld proces.

Voor iedereen beschikbaar

Het is zo’n laagdrempelige manier van pijnstilling… het is snel gestart, snel gestopt en heeft geen enkel bijeffect. En het is altijd beschikbaar, of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt. We hopen dat een ruggenprik of medicatie daardoor in de toekomst minder vaak nodig is. Dat zou bijwerkingen en complicaties kunnen verminderen en kosten besparen. Dit is een innovatie die goed past in de verloskundige zorg van de toekomst.

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand Vlaardingen
Hoflaan 43
3134 AC Vlaardingen

De Luiermand Maassluis
Wagenstraat 37
3142 CR Maassluis

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit