De normale periode om te bevallen is tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Een bevalling kan op 2 manieren beginnen, namelijk met weeën of met het breken van de vliezen.
Je moet ons altijd direct bellen als je weeën hebt of als je vliezen breken en je nog geen 37 weken zwanger bent!

Belangrijk:
Om tijdens de bevallingen zo min mogelijk telefonisch gestoord te worden vragen wij je om alleen het spoednummer 06-46272220 te bellen in de hierboven beschreven gevallen. In de nacht slaapt de dienstdoende verloskundige in principe. Vraag jezelf af of jouw vraag kan wachten tot het moment dat de assistente bereikbaar is en stel hem dan aan haar. Zij verwijst je indien nodig door naar de verloskundige.

Wanneer de bevalling begint met weeën...

Weeën zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. Tijdens een wee wordt de gehele buik hard, om vervolgens na de wee weer volledig te ontspannen. Weeën zorgen voor ontsluiting van de baarmoedermond. Bij een eerste kindje duurt een bevalling vanaf de eerste wee tot aan de geboorte gemiddeld 12 uur. Neem daarom de tijd om te zien hoe vaak de weeën komen voordat je ons belt. Soms zijn de weeën die je dacht te voelen namelijk geen echte weeën, maar indalingsweeën of oefenweeën en verdwijnen ze na één of twee uur weer. Echte weeën kun je herkennen aan het feit dat ze steeds vaker komen; de baarmoeder blijft daarbij steeds langer hard en de samentrekkingen gaan steeds meer pijn doen. Uiteindelijk komen de weeën iedere 3 tot 5 minuten.

Wanneer je gaat bevallen van je 1e kind vragen wij je om ons te bellen wanneer je een uur lang weeën hebt om de 3 minuten, waarbij de wee 60 seconden aanhoudt en pijnlijk is.

Een volgende bevalling kan sneller gaan. Daarom vragen we je, wanneer je gaat bevallen van je 2e of volgende kind, om ons te bellen wanneer je een uur lang weeën hebt om de 5 minuten, waarbij de wee 60 seconden aanhoudt en pijnlijk is.

Voortekenen

 • Slijmprop: Het verliezen van slijm, soms met wat rood of bruin bloed erbij is geen voorspeller van wanneer de bevalling gaat beginnen, dit kan nog dagen of soms weken duren.
 • Harde buiken/voorweeën: Deze weeën zijn onregelmatig en zijn niet heel pijnlijk, maar voelen ongemakkelijk aan. Het is geen teken dat de bevalling is begonnen. Ook steken onderin of een menstruatie-achtig gevoel zijn normaal.

Wanneer de bevalling begint met het breken van de vliezen...

Ongeveer 10-20% van alle bevallingen begint met het breken van de vliezen. Vaak komen de weeën na het breken van de vliezen vanzelf op gang. Wanneer het hoofd goed is ingedaald en het vruchtwater helder is, wachten we af tot er weeën komen. Overtuig jezelf er eerst van dat het echt vruchtwater is en geen urine of vaginale afscheiding. Vruchtwater is kleurloos en geurloos. Er kunnen witte vlokjes in zitten of er kan wat bloed meekomen. Vaak komt het de eerste keer met een flinke scheut en blijft er steeds wat komen als je loopt of van houding verandert. Probeer wat op te vangen of bewaar een nat maandverband.

Als overdag de vliezen overdag breken bel je ons altijd.

Als de vliezen ‘s nachts breken wacht je met bellen totdat je weeën om de 5 minuten krijgt. Heb je ‘s morgens nog steeds geen weeën, dan bel je ons tussen 9.30 uur en 10.30 uur. Wij zien je altijd voor een controle.

Direct bellen, ongeacht het tijdstip:

 • Als het vruchtwater groen of bruin van kleur is.
 • Als het hoofdje van de baby niet ingedaald is (dit zullen we op het spreekuur tegen je zeggen).
 • Als je temperatuur boven 37,8 °C is.
 • Je bent nog geen 37 weken zwanger.

Goed om te weten!

Als je bevalling begint met het breken van de vliezen zonder dat je weeën hebt, is het een kwestie van afwachten tot de weeën beginnen. Het is belangrijk dat je ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds, of als je denkt koorts te hebben, je temperatuur opneemt. De temperatuur moet je rectaal opnemen. Als je temperatuur boven 37,8 °C is moet je ons altijd direct bellen. Heb je 24 uur nadat je vliezen zijn gebroken nog steeds geen weeën, dan ga je voor controle naar het ziekenhuis. De gynaecoloog zal vanaf dat moment de zorg voor jou overnemen. Als alle controles van jou en de baby goed zijn, wordt er maximaal 72 uur afgewacht alvorens men de weeën op gaat wekken.

 

 

Bel direct het SPOEDNUMMER  06-46272220 bellen in de volgende gevallen:

 •             Je bent meer dan 28 weken zwanger en je voelt je baby plotseling minder dan normaal of niet bewegen.
 •             Je hebt hevige (boven)buikpijn of hoofdpijn.
 •             Je verliest veel bloed (meer dan als je menstrueert).
 •             Je bent nog geen 37 weken zwanger en je hebt weeën of je verliest vruchtwater.
 •             Je vliezen breken en het hoofdje van je baby is niet ingedaald (dit zullen we op het spreekuur tegen je zeggen)
 •             Als je vliezen gebroken zijn en je temperatuur boven de 37,8 °C komt.
 •             Als het vruchtwater niet helder is, maar groen of bruin.
 •             Je hebt hevige persdrang.
 •             Als je je om welke reden dan ook erg ongerust maakt.

LET OP: Als je, om wat voor reden dan ook van ons een ander beladvies gekregen hebt, dien je je uiteraard daaraan te houden.

 

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand Vlaardingen
Hoflaan 43
3134 AC Vlaardingen

De Luiermand Maassluis
de Vloot 210
3144 PK Maassluis

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit