Een versie houdt in dat we de baby omdraaien, via de buik, als deze in stuitligging ligt. Wij zijn actief in een samenwerkingsverband in de regio. Hiermee hebben we een “versieteam” opgericht en verrichten we met een aantal gespecialiseerde verloskundigen versies.
Hoe vaak komt een stuitligging voor?
3 tot 4% van de baby's ligt aan het einde van de zwangerschap in stuitligging. Meestal is hier geen reden voor maar is dit toeval. Voordeel van een hoofdligging bij de bevalling is dat het grootste deel van het kindje als eerste door het bekken komt. Het hoofd maakt ruimte voor de rest van het lijfje. Bij een stuitligging is dit andersom, waardoor dit iets lastiger is.
In het geval van een stuitligging zijn er 3 opties:
- Uitwendige versie
- Een vaginale stuitbevalling
- Een keizersnede
Er zijn verschillende soorten stuitliggingen
- Een onvolkomen stuitliggging; de billen in het bekken, de benen beide omhoog geslagen.
- Een volkomen stuitligging; de benen naast de billen in het bekken.
- Een half onvolkomen stuitligging; een been naast de billen in het bekken, de ander omhoog opgeslagen.
- Een voetligging; beide voeten in het bekken.
De uitwendige versie
De versie wordt uitgevoerd tussen 35 en 37 weken zwangerschap. Het kan ook later zolang de baby niet is ingedaald. De kans op terugdraaien is kleiner naar mate de zwangerschap verder is. Daarnaast; mochten je vliezen breken of je weeën starten dan zijn er geen/weinig risico’s meer van de vroegtijdige bevalling.
De slagingskans ligt rond de 50%. Bij een eerste kindje is het rond de 40%, bij een tweede of meerder kindje rond de 60-70%. De versie wordt uitgevoerd door twee gespecialiseerde verloskundigen (versiekundigen). Soms gebeurt dit ook in samenwerking met de gynaecoloog.
Voordat de versie wordt uitgevoerd krijg je een gesprek om te besluiten of je een versie wil laten uitvoeren. Er wordt een echo wordt gedaan om de ligging nogmaals te bekijken het hartje wordt geluisterd.
Daarna wordt je in een ontspannen houding neergelegd met kussens onder je knieën. Dan wordt het kindje gedraaid, dit duurt tussen de 10 en 30 minuten (dit ligt eraan hoe goed het kindje meewerkt).
Na het draaien van het kindje wordt opnieuw langdurig naar het hartje geluisterd en er wordt naar de ligging van de baby gekeken.
Wanneer de versie geslaagd is zal er na een week een echo worden verricht door je verloskundige om te zien of de baby goed is blijven liggen. Wanneer de versie niet is geslaagd zal je geïnformeerd worden over een tweede poging.
Voordelen van een versie:
- Je probeert het kindje uitwendig te draaien naar een hoofdligging.
- Je kan op de plaats bevallen waar jij wilt, onder begeleiding van je verloskundige.
Risico's van versie:
- Spontaan breken van de vliezen.
- Bloedverlies.
- Trage hartslag van de baby na de poging.
- Weeënactiviteit.
De kans op complicaties is echter heel klein en nagenoeg verwaarloosbaar. Wat het meeste gebeurt is de trage hartslag van de baby na de versiepoging, die vaak van voorbijgaande aard is en dus niet gevaarlijk. De uitwendige versie is niet geheel pijnloos. Het wordt over het algemeen ervaren als een onaangenaam, naar gevoel.
Een vaginale stuitbevalling
Voordelen
- Je kind wordt geboren via de natuurlijke weg.
- Bij een volgende zwangerschap en/of bevalling geen extra risico’s voor de bevalling.
Nadelen
- Hogere kans op complicaties tijdens de bevalling.
Met name doordat het hoofdje van de baby (grootste deel van het lichaam) als laatste komt. - Je moet in het ziekenhuis bevallen onder leiding van de gynaecoloog.
Keizersnede
Voordelen
- Minder kans op problemen voor het kind tijdens de geboorte.
Nadelen
Een keizersnede is grote buikoperatie met eventuele complicaties zoals:
- Trombose.
- Veel bloedverlies.
- Beschadiging van de blaas.
- Infectie.
- ‘Wet Lung’ bij de baby, waardoor moeite met ademhalen en soms wat zuurstof nodig.
- Grotere kans op sterfte van een volgend kind tijdens de bevalling (door een scheur in de baarmoeder).