Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag dan tijdens de controle of bel ons op 010-2341355. Wanneer je een urgente vraag hebt of ernstig ongerust bent dan bel je buiten onze spreekuurtijden naar ons mobiele nummer.
Tijdens de zwangerschap komen aambeien vaker voor. Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Aambeien kunnen jeuken en pijn doen. Persen kan de klachten verergeren. Probeer daarom verstopping en harde ontlasting te voorkomen. De meeste medicatie voor aambeien mag je gebruiken tijdens de zwangerschap. Overleg dit even met je verloskundige.
Vertel je verloskundige altijd welke medicijnen je gebruikt. Dat geldt ook voor medicijnen waarvoor je geen recept nodig hebt. Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap zorgvuldig omgaat met medicijnen. Sommige stoffen hebben al vroeg in de zwangerschap invloed op de ontwikkeling van je kind. Vertel daarom aan je behandelend arts en tandarts dat je zwanger bent. Doe dat ook als je bij de apotheek bent. Bij pijnklachten kun je zonder gevaar paracetamol gebruiken. Zie de bijsluiter voor de dosis. Als je meerdere dagen paracetamol nodig hebt, overleg dan met je verloskundige. Gebruik andere pijnstillers alleen na overleg met je verloskundige.
Een verdoving voor een behandeling door de tandarts is geen probleem, maar vertel
je tandarts wel dat je zwanger bent. Check Farmacotherapeutisch kompas om te zien of je medicatie wel of niet kunt gebruiken.
Vaginale afscheiding neemt vaak toe tijdens de zwangerschap. Dat is normaal. Neem contact op als de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft, of als je ook jeuk, pijn of een branderig gevoel hebt. Het kan dan zijn dat je een infectie hebt. Zo nodig krijg je daarvoor medicijnen.
Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven, wordt afgeraden om alcohol te gebruiken. Alcohol is schadelijk voor het ongeboren kind.
Vooral in de eerste 3 tot 4 maanden van de zwangerschap kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid en overgeven. Niet eten maakt het meestal erger. Begin daarom met een licht ontbijt. Probeer het eten daarna over kleine, lichte maaltijden te verdelen. Je merkt zelf welke voeding je het beste verdraagt.
Tijdens de zwangerschap werken je darmen wat trager. Daardoor kan het zijn dat je minder vaak ontlasting hebt en je ontlasting harder is. Vezelrijke voeding kan helpen, zoals rauwkost, fruit en volkoren producten. Eventueel kun je zemelen toevoegen. Zorg dat je daarbij ongeveer 2 liter per dag drinkt. Ook lichaamsbeweging is belangrijk voor de stoelgang.
Als je tijdens de zwangerschap een besmettelijke ziekte oploopt, kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid van je ongeboren kind. Ben je in contact geweest met iemand die een kinderziekte heeft met vlekjes op de huid, zoals waterpokken, rodehond of de vijfde ziekte, of een andere besmettelijke ziekte? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Ook het cytomegalovirus (CMV) kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Dit virus komt vaak voor in speeksel en urine van kleine kinderen. Goede hygiëne is daarom belangrijk. Dit verkleint de kans dat jij een besmettelijke ziekte krijgt zoals een infectie met CMV. Denk bijvoorbeeld aan handen wassen (met zeep) na het afvegen van snottebellen en na het verwisselen van luiers. Ook is het niet verstandig om bestek en eten te delen, of de speen van je kind in je eigen mond te stoppen.
Wil je met vakantie? Bespreek dat met je verloskundige. Als je naar een ver land wilt reizen, neem dan 6-8 weken voor vertrek contact op met je huisarts of de GGD voor een reizigersadvies en eventuele vaccinaties. Zeg daarbij duidelijk dat je zwanger bent. Tegen vliegreizen tijdens de zwangerschap bestaat uit medisch oogpunt geen bezwaar voor moeder en kind. Vliegmaatschappijen vervoeren meestal geen vrouwen die langer dan 32-34 weken zwanger zijn, omdat ze geen bevallingen in de lucht willen riskeren.
Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast. Soms krijg je daardoor dikke voeten en enkels. Bij warmte en weinig beweging kan dit verergeren. Zorg dat je voldoende beweging hebt en leg je benen wat hoger als je zit of ligt.
Heb je bloedverlies tijdens de zwangerschap? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaak voor, vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, zoals innesteling van de vrucht in de baarmoeder of een wondje op de baarmoedermond. Soms is een miskraam de reden van bloedverlies.
Wil je zwanger worden of ben je al zwanger? Stop dan met roken! Dat advies geldt ook voor je partner. Roken en meeroken zijn schadelijk voor het (ongeboren) kind. Roken geeft meer kans op een miskraam en op afwijkingen bij de baby. De baby kan ook te vroeg en/of te licht geboren worden. Baby’s die te vroeg of te licht worden geboren hebben een grotere kans op (ernstige) problemen tijdens en na de geboorte. Een te laag geboortegewicht vergroot ook de kans op ziekten op latere leeftijd, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en ernstig overgewicht.
Stop daarom met roken zodra je zwanger wilt worden of bent. Je kunt daarvoor hulp vragen bij je (huis)arts of verloskundige. Na de geboorte geeft roken in de buurt van het kind meer kans op wiegendood.
Kijk voor meer informatie op www.rokeninfo.nl
of op www.rijksoverheid.nl (zoektermen ‘zwanger roken’).
Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten tijdens je zwangerschap. Eten voor twee is niet nodig. Wat je niet mag eten en drinken tijdens de zwangerschap:
Rauwe eieren en producten met rauwe eieren;
Rauwe melk. Melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd.
Kaas gemaakt van rauwe melk. Kijk of er ‘gepasteuriseerd’ of ‘gesteriliseerd’ op het etiket staat.
Dranken met cafeïne (koffie of energiedrankjes). Drink maximaal 1 energiedrankje per dag, en drink beperkt koffie.
Rauw vlees of producten met rauw vlees.
Lever. Eet geen lever of producten waar lever in is verwerkt, zoals leverworst of leverkaas. In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind.
Alcohol.
Voor uitgebreid advies zie www.voedingscentrum.nl/etenzwanger
Voor de meeste mensen is de zwangerschap een periode met grote veranderingen. Zwangerschap gaat gepaard met veel verschillende, soms wisselende emoties voor jou en je partner. Dit kunnen positieve en negatieve emoties zijn. Als de negatieve emoties overheersen, is het belangrijk dat je ze bespreekt, bijvoorbeeld met je huisarts of verloskundige. Informatie over stress en psychische klachten tijdens de zwangerschap en erna vind je op www.lkpz.nl.
Tijdens je zwangerschap kun je rugklachten of pijn in het bekken krijgen. Een goede houding kan de klachten verminderen. Heb je er last van? Neem dan contact op met je verloskundige. Bewegen is goed. Enkele tips:
• Buig je knieën als je bukt of tilt.
• Geef je onderrug voldoende steun bij het zitten.
• Heb je moeite met opstaan uit bed? Draai dan eerst op je zij. Druk daarna je bovenlichaam zijwaarts omhoog.
Vitaminepillen zijn niet nodig als je gezond en gevarieerd eet. Wil je toch vitaminepillen gebruiken? Kies dan een van de multivitaminepillen die speciaal voor zwangeren zijn. Deze pillen bevatten een aangepaste hoeveelheid vitamine A. Teveel vitamine A kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Let er ook op of hier al vitamine D in zit.
Tot op heden is nog geen bewijs dat het schadelijk/onschadelijk is, dus we weten niet of het kwaad kan voor het ongeboren kindje.
Er is nog niet bekend wat de sauna precies met het ongeboren kind doet, dus voorzichtigheid is op zijn plaats. Temperatuursverhoging kan misschien leiden tot aangeboren afwijkingen, maar dit kan niet met zekerheid gezegd worden. Als je gaat, moet je niet te warm en niet te lang gaan en daarna goed koelen. Ga voor de zekerheid de eerste drie maanden van je zwangerschap niet.
Werkomstandigheden kunnen risico’s voor de zwangerschap met zich meebrengen. Bijvoorbeeld werk waarin je wordt blootgesteld aan: trillingen (vrachtauto’s, landbouwmachines), ioniserende straling (straling van radioactieve stoffen), chemische stoffen of infectierisico’s. Gezondheidsklachten kunnen ook ontstaan door fysiek zwaar werk, zoals veelvuldig tillen, trekken, duwen of dragen. Heb je met zulke werkomstandigheden te maken? Pas je werk dan aan in overleg met je werkgever.
Er zijn verschillende regelingen voor werknemers die zwanger of pas bevallen zijn. Je kunt ook overleggen met de bedrijfsarts (arbodienst) of inlichtingen vragen bij de Inspectie SZW.
Werk je in nacht- of ploegendienst? Dan kun je aan je werkgever vragen om je werk- en rusttijden tijdens de zwangerschap aan te passen. Een zwangere heeft recht op extra pauzes en is in principe niet verplicht om ‘s nachts te werken of om over te werken. Deze regels gelden ook voor de eerste 6 maanden na de bevalling. Als het niet mogelijk is om je werk gezond en veilig uit te voeren, dan is je werkgever verplicht om je tijdelijk ander werk aan te bieden. Zie voor meer informatie.
Voor 20 weken zwangerschap komt hoofdpijn relatief vaak voor. Indien je veel last blijft houden neem dan contact op met je huisarts.
Ben je meer dan 20 weken zwanger en heb je last van één of meer van de volgende signalen: hoofdpijn, sterretjes zien, gevoel van een band om de bovenbuik of het hoofd, pijn in de bovenbuik of tussen de schouderbladen, braken of plotseling vocht vasthouden in het gezicht, handen en/of voeten, neem dan contact met ons op: 010-2341355 en indien je geen contact krijgt 06-46272220.
Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap spataderen aan de benen.
Soms komen ze ook op de schaamlippen voor. Zorg dat je regelmatig beweegt en probeer lang staan en lang zitten te voorkomen. Ga je zitten of liggen? Gebruik dan een krukje of een kussen om je benen hoog te houden. Ook het dragen van aangemeten, elastische steunkousen helpt de klachten van spataderen te verminderen. Na de bevalling worden spataderen snel kleiner.
Het is in de zwangerschap niet aan te raden onder de zonnebank te gaan. Dit is omdat je in de zwangerschap meer pigmentvormende hormonen aanmaakt, waardoor het zogenaamde zwangerschapsmasker in je gezicht kan ontstaan. Dat kan soms tijden duren voor het weer wegtrekt. Kijk dus ook uit voor de zon, zoals bijvoorbeeld op wintersport.
Toxoplasmose is een ziekte die schadelijk kan zijn voor je ongeboren kind. Heb je al eens toxoplasmose gehad? Dan ben je tegen deze ziekte beschermd. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet. Die parasiet kan voorkomen in de uitwerpselen van (vooral jonge) katten. Hierdoor kan de parasiet ook in een zandbak terecht komen. Draag handschoenen als je de kattenbak verschoont of in de tuin werkt. En was je handen als je daarmee klaar bent. Was je handen en die van de kinderen ook na het spelen in de zandbak.
In principe mag je alles, behalve diepzeeduiken of op grote hoogte verblijven. Voor de andere sporten geldt dat je lichaam het aangeeft als het te zwaar wordt. Dan krijg je bijvoorbeeld last van je rug of buik. Paardrijden aan het einde van je zwangerschap moet voorzichtig worden gedaan, omdat een val op je buik vermeden moet worden. Dit geldt ook voor skiën. Het is verstandig om contactsporten (bijvoorbeeld voetbal, hockey) te vermijden als je over 20 weken zwanger bent in verband met het risico op letsel aan je buik (elleboog, hockeystick).
Iedereen die werkt heeft recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof van totaal 16 weken. Dat betekent dat je 16 weken niet hoeft te werken en krijg je, meestal via je werkgever een uitkering die in principe net zo hoog is als je salaris. Wanneer het verlof ingaat, hangt af van je uitgerekende datum.
Zelfstandigen hebben met ingang van 4 juni 2008 ook recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. De uitkering in het zogeheten ZEZ-regeling (Zelfstandig en Zwanger-regeling) bedraagt maximaal het wettelijk minimumloon. Hieraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden.
Voor informatie over zwangerschapsverlof kan je kijken op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: zwangerschapsverlof
Sommige vrouwen krijgen last van brandend maagzuur. Sommige voedingsmiddelen kunnen de klachten verergeren, zoals koffie, sinaasappelsap, vet eten en koolzuur. Als je last hebt van brandend maagzuur, kun je deze voedingsmiddelen vermijden. Houden de klachten aan? Overleg dan met je verloskundige, de meeste medicijnen tegen maagzuurklachten kun je gebruiken in de zwangerschap.
Via de volgende link, kan je informatie over stuitligging en het uitwendig laten draaien van de baby. Indien jouw baby in een stuit ligt, zullen wij je vanaf 36 weken verwijzen naar de gynaecoloog, die jou ook zal informeren over wat er nu verder gaat gebeuren. Om alvast wat te lezen, klik op: versie
Vraag aan de assistente om een zwangerschapsverklaring om een uitkering aan te kunnen vragen of om aan je werkgever te geven. Deze kan je meekrijgen vanaf 13 weken zwangerschap.
De Luiermand Vlaardingen
Hoflaan 43
3134 AC Vlaardingen
De Luiermand Maassluis
de Vloot 210
3144 PK Maassluis
Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl