lang keuze:
[wpml_language_selector_widget]

De-Luiermand-ster-miskraam-bloedverlies

Bloedverlies in het begin van de zwangerschap

Een veel voorkomende en onschuldige oorzaak van bloedverlies vroeg in de zwangerschap is de innestelling van de bevruchte eicel in de baarmoeder. Ook kan een verhoogde doorbloeding van de baarmoeder(mond) zorgen voor bloedverlies, dit treedt meestal op na geslachtsgemeenschap of na (harde) ontlasting, en is ongevaarlijk voor de zwangerschap. Zeldzamere oorzaken zijn bijvoorbeeld een poliep, een ontsteking van de baarmoeder (bijvoorbeeld chlamydia), of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit laatste gaat vaak gepaard met hevige buikpijn. Slechts in de helft van de gevallen is er sprake van een miskraam.

Miskraam

Een miskraam is het verlies van een (vroege) zwangerschap. Er zijn verschillende vormen van miskramen te onderscheiden, afhankelijk van het stadium van de zwangerschap waarin de miskraam is opgetreden. Bij een zeer vroege miskraam is de groei al vroeg in de zwangerschap gestopt en is er geen embryo ontwikkeld. Op de echo is dan alleen een vruchtzak zichtbaar. Bij een iets latere miskraam is de groei verder gekomen en een embryo zichtbaar. Het embryo heeft echter geen hartactie en is meestal kleiner dan de zwangerschapsduur aangeeft. Deze vormen van een miskraam kunnen onopgemerkt verlopen.
Wanneer er krampende pijn ontstaat, wat lijkt op een weeënachtige pijn en er is helderrood bloedverlies, met stolsels is de kans dat de zwangerschap in een miskraam eindigt zeer groot. Wanneer het zwangerschapsweefsel volledig uit de baarmoeder is gekomen, verdwijnt de pijn en stopt het bloedverlies.

Een miskraam kan niet worden tegengehouden of worden voorkomen. De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een afwijkingen in de chromosomen die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dit leidt tot een stoornis in de aanleg van het embryo waardoor deze niet verder kan groeien en wordt afgestoten.

Vaginaal bloedverlies en menstruatie-achtige pijn kunnen een eerste teken zijn van een dreigende miskraam. Bij de helft van de vrouwen met bloedverlies is er gelukkig niets mis en verloopt de zwangerschap zonder problemen. Zwangerschapsverschijnselen, zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid, nemen soms af vlak voor een miskraam.

Kans op een miskraam

Een miskraam komt betrekkelijk vaak voor. Bij tenminste 1 op de 10 zwangerschappen treedt een miskraam op. De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd. Eén keer een miskraam betekent niet dat je bij een volgende zwangerschap een verhoogd risico loopt op een miskraam.

Wanneer een miskraam is vastgesteld en je hebt nog geen bloedverlies kan je kiezen tussen afwachten op een spontaan beloop of een verwijzing naar de gynaecoloog.
Afwachten op een spontaan beloop is niet gevaarlijk, uiteindelijk zal jouw lichaam de miskraam op gang helpen en zal je bloedverlies krijgen. Het is echter niet te voorspellen hoe snel dit gaat of wanneer dit gaat gebeuren. Dit kan emotioneel zwaar zijn. Daarom is een verwijzing naar de gynaecoloog om de zwangerschap weg te halen ook een mogelijkheid. Er zijn twee methodes: Middels tabletten (misoprostol) om de miskraam op te wekken, of middels een curettage waarbij er middels een kleine operatie het weefsel uit de baarmoeder wordt verwijderd. Wij zullen samen met jou/ jullie bespreken wat de voor- en nadelen van de opties zijn en wat de beste optie voor jullie is.

Na de miskraam

Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Gedurende 1 tot 2 weken bestaat er vaak nog wat bloedverlies en/of bruine afscheiding. De volgende menstruatie verschijnt na ongeveer 4-6 weken. Veel vrouwen (en ook hun partner) maken psychisch een moeilijk tijd door. Schuldgevoelens, verdriet, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte zijn veelvoorkomende emoties na een miskraam. De verwerking van een miskraam verschilt voor iedereen en daarmee dus ook hoe lang het duurt voordat je de miskraam een plekje hebt kunnen geven. Wanneer jullie aan een nieuwe zwangerschap toe zijn en je bent zwanger, dan zullen wij eerder een echo met je afspreken, namelijk rond de 6-8 weken. Het is niet gevaarlijk om direct na de miskraam opnieuw zwanger te raken.

 

Wanneer moet je bellen bij een miskraam?

  • Hevig bloedverlies: langdurig en meer dan een gewone menstruatie. Bij klachten als sterretjes zien en flauwvallen, moet je ook bellen.
  • Aanhoudende klachten: wanneer de buikpijn eerder pijnlijker wordt dan minder pijnlijk en ook het bloedverlies blijft aanhouden, kan het zijn dat de miskraam incompleet is.
  • Bij een temperatuur 38,0 graden of hoger.
  • Bij ongerustheid en/of vragen.
    In deze gevallen mag je ook de spoedlijn bellen.

Emotionele impact

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind. Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht. Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.

Tips miskraam verwerking

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
  • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s. Overweeg om het ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ in te vullen, de toegankelijke vragen en suggesties helpen je om je ervaringen te verwerken.
  • Vertel je levende kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken  om met jonge kinderen te lezen.

En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je kindje in je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.

Op www.miskraambegeleiding.nl vind je gratis praktische hulpmiddelen:

  • Een checklist om te zien of je klachten mogelijk te maken hebben met je miskraam.
  • Tips en een handig stappenplan om je levende kind(eren) te vertellen over de miskraam.
  • Suggesties om het gesprek met je partner op een prettige manier te voeren.
  • En vele ervaringsverhalen van vrouwen met één of meer miskramen.

 

 

 

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand Vlaardingen
Hoflaan 43
3134 AC Vlaardingen

De Luiermand Maassluis
de Vloot 210
3144 PK Maassluis

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit