Allereerst gefeliciteerd met dit bijzondere nieuws!
Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie voor het begin van de zwangerschap. Hier staat beschreven wat je kunt regelen en doen. Als je vragen hebt mag je ons altijd bellen! Wanneer je je aanmeld bij onze praktijk dan plannen wij direct je eerste afspraak in.
Of meld je online aan.
Foliumzuur
Slik elke dag een tablet met 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje en open schedel bij de baby. Deze tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.
Begin met foliumzuur slikken voordat je zwanger wordt. Het duurt ongeveer 4 weken tot er voldoende extra foliumzuur in je lichaam is. Het is dus belangrijk om al 4 weken foliumzuur te slikken op het moment dat je zwanger raakt. Blijf de foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent. Na 10 weken zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig voor de baby. Het helpt wel bij de opname van ijzer uit je voeding. Je kan de tabletten dus op maken.
Foliumzuur wordt ook verkocht in een multivitamine, let erop dat deze voor zwangere vrouwen bestemd is. Deze kan je de hele zwangerschap (en eventueel borstvoedingsperiode) gebruiken.
Niet op tijd begonnen?
Soms lukt het niet om op tijd te beginnen met foliumzuur. Bijvoorbeeld omdat je onverwacht zwanger bent geraakt, of sneller dan je had verwacht. Of je wist niet dat foliumzuur belangrijk was. Je hoeft dan niet ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein. Ook als je geen extra foliumzuur slikt. Begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, alle beetjes helpen.
Erkenning
Als je niet getrouwd bent, krijgt de baby automatisch de achternaam van de moeder. De baby kan ook de achternaam van de partner krijgen, maar dan moet je partner de baby, in de zwangerschap, erkennen.
Je kunt er ook voor kiezen de erkenning te regelen en de baby toch de achternaam van de moeder geven. Er zijn geen kosten aan verbonden; het aanvragen van bewijsstukken bij de gemeente brengt wel kosten met zich mee. De gemeente wil graag dat jullie in de 20e week van de zwangerschap de erkenning komen regelen.
Ben je getrouwd/geregistreerd partner? Dan is er vrije keus voor de achternaam van de baby, de vader staat dan sowieso geregistreerd als vader van de baby. Zie voor meer informatie: erkenning, gemeente Vlaardingen.
Voogdij
Wanneer je niet getrouwd bent ligt de voogdij van het kindje automatisch bij de moeder. Ben je getrouwd/geregistreerd partner dan is de voogdij automatisch geregeld. Wanneer je de voogdij wilt delen moet je hiervoor een verzoek indienen bij de griffie van de sector kanton van de rechtbank. Je hebt hier geen advocaat voor nodig. Het verzoek kan op ieder moment na de geboorte van het minderjarige kind ingediend worden. Je moet voor elk kind waarover je als ongehuwde ouders samen het gezag wilt uitoefenen een apart verzoek indienen. Aan de procedure zelf zijn geen kosten verbonden. Het aanvragen van bewijsstukken bij de gemeente brengt wel kosten met zich mee.
Vaginaal bloedverlies
Wanneer je tijdens het begin van zwangerschap bloed verliest is het logisch dat je ongerust wordt. Bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap komt voor bij 1 op de 5 zwangeren. Dat is dus best vaak. Bij de meer dan de helft van de vrouwen met bloedverlies houdt het na enkele dagen vanzelf op. De reden is meestal een innestelingsbloeding of een gesprongen bloedvat in/bij de baarmoederhals. Een klein beetje bruine afscheiding bij het afvegen is meestal geen reden om je zorgen te maken. Indien het bloedverlies meer wordt en vergelijkbaar is met een menstruatie, waarbij je ook stolsels verliest is het mogelijk een miskraam.
Kraamzorg
Het is belangrijk dat je je voor de 16e zwangerschapsweek inschrijft voor kraamzorg. Tijdens een thuisbevalling en in je kraambed is goede begeleiding door een kraamverzorgende erg belangrijk. Zij zal naast ons, hét aanspreekpunt zijn bij vragen over de verzorging van de baby, begeleiding bij borstvoeding en alle andere vragen waar je mee kan zitten in de kraamtijd. De kraamverzorgende is ook onze ogen en oren en overleggen met ons indien nodig.
De kosten voor kraamzorg worden vergoed door je zorgverzekeraar. Wanneer je een basisverzekering hebt, moet je wel een eigen bijdrage betalen. Je kan in je polis kijken wat de kosten zullen gaan worden. Je bent vrij een kraambureau naar keuze te kiezen.
De kraamcentra waar wij het meeste mee samenwerken zijn:
Kraamzorg De Bakermand
www.bakermand.nl
Naviva kraamzorg
www.naviva.nl
De Eilanden
www.kraamzorgdeeilanden.
Het Kraamzorghotel
www.kraamzorgrotterdam.nl
www.geboortehotel.com
Gezonde voeding
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is voor iedereen goed. Nu extra, want je zorgt ook voor je baby in je buik! Het voedingscentrum geeft je betrouwbare adviezen over gezonde voeding en wat je dagelijks nodig hebt. Zo hoef je bijvoorbeeld niet voor twee te eten.
Er zijn een aantal dingen die je beter kunt vermijden
- Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees, zoals biefstuk, tartaar, filet american, rosbief, en ook carpaccio.
- Rauwe en gerookte vis.
- Zachte kaas gemaakt van rauwe melk (te herkennen aan de sticker met “au lait cru” erop).
- Zorg dat je rauwe groente goed wast.
- Alcohol. Meer informatie over alcohol en zwangerschap èn een gratis online cursus over dit onderwerp vind je op www.alcoholvrijzwanger.nl.
- Sigaretten. Stop met roken!
- Vitamine A: Lever, leverworst of leverpaté.
Maximaal 1 boterham per dag. - Caffeine: maximaal 1 kopje koffie per dag.
Gewichtstoename in de zwangerschap: Gemiddeld komt een vrouw twaalf tot veertien kilo aan gedurende de zwangerschap. Dit is normaal, want de baby, placenta, vruchtwater en extra vocht in je lijf is extra gewicht. Ons advies is om niet (bewust) af te vallen, hierbij kunnen afvalstoffen vrij komen. Mocht je vragen hebben over gewichtstoename of over je BMI, stel ze gerust aan ons. We kunnen je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een diëtiste.