Hoe werkt het hormoonspiraaltje (mirena of kyleena)?
Het hormoonspiraal is een kunststof staafje in de vorm van een ankertje, wat in de baarmoeder wordt geplaatst en zo exact op de plek van bestemming hormonen afscheid. Zaadcellen komen moeilijker door slijm van de baarmoedermond en een bevruchte eicel kan zich niet nestelen in het baarmoederslijmvlies. Het spiraal bevat het hormoon progestageen dat geleidelijk wordt afgegeven aan de baarmoederwand. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. Aan het spiraal met hormonen zitten twee draadjes vast die uit de baarmoedermond hangen. Dit is nodig voor het verwijderen.
De Mirena spiraal beschermt jou 8 jaar tegen een zwangerschap en de Kyleena 5 jaar. Je kan ook eerder de spiraal laten verwijderen, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel. Om het spiraal met hormonen te verwijderen, trekken we aan de draadjes waardoor de spiraal gecontroleerd uit de baarmoeder komt. Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Of we kunnen een nieuw spiraaltje plaatsen, waardoor je weer 5 tot 8 jaar beschermd bent.
Voordelen:
- Weinig of geen menstruatie
- Zeer betrouwbare anticonceptie
- 5-8 jaar niet over je anticonceptie nadenken
- Verwijderen op elk gewenst moment
Bijwerkingen:
- Menstruatie is niet te 'timen', je hebt geen invloed op je menstruatie
- Soms aanhoudend weinig bloedverlies
Samenvattend:
Hormoonspiraal is een hele betrouwbare vorm van anticonceptie. Er is vaak weinig tot geen bloedverlies. Kosten € 149,65 euro.
De verschillende soorten hormoonspiraaltjes
Mirena | Kyleena |
Afgifte levonorgestrel 0.02 mg per dag | Afgifte levonorgestrel 0.009 mg per dag. |
8 jaar bescherming | 5 jaar bescherming |
Dit hormoon houdend spiraal is wel geschikt wanneer je overgangsklachten hebt en daardoor onregelmatig of meer bloedverlies hebt dan normaal. | Dit hormoon houdend spiraal is niet geschikt wanneer je overgangsklachten hebt en daardoor onregelmatig of meer bloedverlies hebt dan normaal. |
Kosten worden vergoed door uw verzekeraar | Kosten worden vergoed door uw verzekeraar |
Hoe werkt de koperspiraal ?
T-safe is het meest gebruikte koperhoudende spiraal in Nederland en biedt 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wil. Het koperspiraal is een stukje plastic in de vorm van een ‘T’ of hoefijzer met een koperdraadje eromheen. Het Ballerine spiraaltje bestaat uit 17 koperen balletjes, geregen aan een flexibel frame. Het frame krult zich in de baarmoeder op tot een bolle vorm.
Aan het koperspiraal zitten twee draadjes vast die uit de baarmoedermond hangen. Dit is nodig voor het verwijderen.
Het koperhoudende spiraal is een methode zonder hormonen. Dus behoud je jouw eigen natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kunnen de eerste menstruaties wat eerder komen dan gebruikelijk, pijnlijker zijn of wat langer duren. Vaak gaan deze ook gepaard met wat ruimer bloedverlies. Na 2 of 3 maanden zal meestal je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon. Je kunt met het koperspiraal je menstruatie niet verschuiven, uitstellen of “timen”.
Een koperspiraal moet om de 10 jaar vervangen of verwijderd worden. Dit kan ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel. Om het spiraal te verwijderen, trekken we aan de draadjes, waardoor de spiraal gecontroleerd uit de baarmoeder komt. Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een spiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Of we kunnen een nieuwe plaatsen waardoor je weer 10 jaar beschermd bent.
De koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, de kans op een zwangerschap is vrijwel nihil (betrouwbaarheid >99%).
Voordelen:
- Zeer betrouwbare anticonceptie
- 5-10 jaar niet over je anticonceptie nadenken
- Verwijderen op elk gewenst moment
Nadelen:
- Menstruatie is niet te 'timen', je hebt geen invloed op je menstruatie
- Soms meer bloedverlies of hevigere menstruatie
- Soms meer buik- of rugpijn tijdens de menstruatie
Samenvattend:
De T-Safe is een heel betrouwbare en veel gebruikte methode van anticonceptie. Geen toegevoegde hormonen, je eigen hormoonbalans blijft in balans. Bied 10 jaar bescherming. € 79,95,- euro. Nadelen: toename van vaginaal bloedverlies tijdens de menstruatie.
Plaatsen van een hormoon of koperspiraal door een gespecialiseerd verloskundige wordt vaak als prettiger ervaren
Het plaatsen van het spiraal duurt een paar minuten. Het plaatsen is vaak even vervelend, je kan je baarmoeder voelen krampen bij het opmeten van de baarmoeder of tijdens het plaatsen van de spiraal. De plaatsing verrichten we met een eendenbek (speculum). Als je kort geleden bent bevallen dan verloopt de plaatsing vaak pijnloos.
Spiralen plaatsen we vanaf 10 weken na een bevalling.
Na het plaatsen kan je direct naar huis, je kan de rest van de dag nog wat krampen hebben. Je spiraal is meteen betrouwbaar na het plaatsen wanneer het plaatsen binnen 7 dagen na de start van je menstruatie is gedaan. Je kan de eerste dagen nog wat bloedverlies hebben, dit is normaal.
Alle verzekeraars vergoeden het plaatsen van een spiraal.
Liever een baby? Zie pagina kinderwens of meld je aan!