Ik was nog niet heel erg lang afgestudeerd als verloskundige, en had een drukke dienst. Ik kwam rond 02:00 thuis van een bevalling en sliep net 20 minuten. Toen ging de diensttelefoon weer.
De-Luiermand-verloskundige-Catelijne-Blog

Exact om 02:55 belde een meneer op zijn vrouw had weeën, het was een 2e kindje. Ze kwamen regelmatig zover ik begreep. Zijn vrouw sprak de taal niet zo goed maar ik hoorde haar puffen op de achtergrond. Ik checkte het adres met meneer en beloofde hem eraan te komen. Ik drukte hem op het hart als er iets bijzonders was dat hij me zou bellen. Ik heb me aangekleed en ben in de auto gesprongen. Ik bedenk altijd van tevoren wat ik denk aan te treffen, zo in gedachte verzonken rij ik naar het adres toe. (leuk detail, het gaat heeel vaak anders dan ik bedenk, zo ook hier!)

Zo gaat 10 min later mijn diensttelefoon weer, ik neem op en het is wederom de partner. Hij belde me heel rustig, en zei "ik wilde even doorgeven dat mijn vrouw 5 cm ontsluiting heeft." Meneer klonk heel zeker van zijn zaak, dus ik vroeg hem enigszins overrompelt hoe hij dit wist. "Dit heb ik net gemeten" vertelde hij en hij hing weer op. Ik nam de boodschap ter kennisgeving aan en dacht, hmm dat is toch vreemd. Maar ik was aan het rijden dus kon niet even checken of partner misschien arts is, en aangezien ik al bijna aan het parkeren was dacht ik ik zie het zo wel. Terwijl ik een plekje aan het zoeken was in de volle straat belt hij opnieuw.

Hij zei: "ben je er al bijna? Want ik heb zojuist 8 cm gemeten". Dus ik vraag hem nogmaals hoe hij dat weet en vertel hem dat ik aan het parkeren ben. Voordat ik zijn antwoord af kan wachten hoor ik dat zijn vrouw een wee krijgt en ik hoor dat ze aan het persen is. Heel rustig vertelt meneer aan de telefoon dat het nu echt wel 10 is, en aan het eind van de wee zegt hij aan de telefoon tegen me: "Oh wacht, verloskundige nu is het een hoofd.... " Ik realiseer me op dat moment dat het hoofdje geboren is.. Ik zet mijn auto snel op de stoep en instrueer partner om te voelen naar de navelstreng. Heel rustig en relaxed zegt hij: "oh wacht nu is het een baby".

Ik pak mijn koffer en sprint 3 hoog naar boven, ik hoor de baby al huilen in de portiek. Pffieeew gelukkig dat gaat goed! Eenmaal binnengekomen zit mevrouw met baby in haar armen op bed en staat meneer ernaast met een meetlintje in zijn handen.. Deze lieve aanstaande vader had het hoofdje gemeten van de baby en na een wee stak het hoofdje zo'n 5 cm uit, een wee later werd dit al snel 8.. Toen begreep ik waarom deze vader zo ontzettend relaxed was aan de telefoon!

Gelukkig was alles goed met mama en met de baby! Een voordeel snelle bevallingen gaan gelukkig (bijna) altijd goed!

Maar ik heb mijn lesje geleerd, als er een papa tegen mij zegt dat er 5 cm is, neem ik dat niet meer aan maar vraag ik dat eerst heel goed uit!

 

Bekijk ook onze Zwangerschap kalender

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand Vlaardingen
Hoflaan 43
3134 AC Vlaardingen

De Luiermand Maassluis
de Vloot 210
3144 PK Maassluis

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit