Blog van verloskundige Rianne

Het is begonnen!’ zegt de partner van een van onze zwangere aan de telefoon. Het is een stralende zondag, einde van de ochtend en ik ben net aan het afronden bij mijn laatste kraamvisite. Wat een timing! Ik rond het gesprek af en zeg tegen de aanstaande vader dat ik er gelijk aankom. ‘nou.. we zullen zien wie er eerder is, jij of de baby’!
 
UGXW6425 (1)

Enigszins verbaasd hang ik op. In de auto open ik de tablet en lees ik nog even snel het dossier door. 4e kind, eerdere bevallingen heel snel gegaan. Aha, vandaar die opmerking! Ik stop snel de tablet weg en sjees als een speer die kant op.

De voordeur staat op een kier. Dat zegt genoeg.. bedenk ik bij mijzelf. Ik parkeer gauw de auto op de stoep, pal voor de deur en ik gooi mijn ‘verloskundige spoed’ bordje achter het raam. Terwijl ik mijn verlostas uit mijn kofferbak aan het halen ben, zie ik de partner naar buiten komen. Handen onder het bloed. In een split second bedenk ik mij; dit kan 2 dingen beteken. Of de baby is al geboren, of er gaat daar iets vreselijk mis. Ik kon niet lang in die gedachten blijven hangen want al gauw roept de partner; ‘hij is er al’!!

Ik stap binnen in de woonkamer. Er hangt een oase van rust. Ik zie een matras voor de bank liggen.  De kersverse moeder zit op het matras met een klein hummeltje in haar armen. 3 minuten oud.  Ik besef bij de eerste stap die ik binnen zet dat deze ouders de situatie volledig onder controle hebben. Door de relaxte sfeer in huis kan ik ook direct ontspannen en ga ik mee in deze flow.

Met elkaar komen we even bij. Ik help de placenta geboren worden en doe de controles bij mama en de baby. Met een grote kop thee begin ik hierna aan de administratie. Ik kom er snel achter dat dit wel erg lastig is als je er zelf niet bij bent geweest. ‘Wat was de kleur van het vruchtwater?’ ‘Hoe laat begon je met persen?’ ‘Wat was de ligging van het kindje bij de geboorte?’ We nemen alle vragen met elkaar door. ‘Hij lag andersom, hij keek naar boven’ zegt de papa. ‘Ik heb gezegd dat ze door moest persen toen het hoofdje geboren was en hem hierna opgevangen’. Ik spreek mijn bewondering uit voor zijn handelen tijdens de geboorte van zijn eigen zoon. Waarna de papa mij verteld dat hij vroeger is opgegroeid op de boerderij en dus al aardig wat bevallingen met dieren had meegemaakt!

Ik zit in de auto terug en bedenk mij wat voor ervaring ik weer rijker ben. Ik blijf het mooi vinden dat een bevalling zoiets ‘normaals’, ‘natuurlijks’, en ‘bijzonder’ tegelijk kan zijn. Zo zie je maar dat, als alles goed gaat, je volledig de natuur en je eigen lichaam kan volgen. Deze vrouw stond totaal in haar eigen kracht en heeft met hulp van haar eigen man een pracht van een zoon op de wereld gezet! Wat een powervrouw!

ONZE BLOGS

De-Luiermand-Verloskundigen-praktijk-gr-baby-3

Bekijk ook onze zwangerschaps kalender

Naar de kalender Terug naar het Blog overzicht 010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken. 06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​ De Luiermand Vlaardingen
Hoflaan 43
3134 AC Vlaardingen De Luiermand Maassluis
de Vloot 210
3144 PK Maassluis Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit