Wat veel zwangeren niet weten is dat het verrichten van een 20 weken echo een keuze is van de ouders. Je bent niet verplicht om de 20 weken echo te laten uitvoeren.

De-Luiermand-verloskundige-praktijk-foto

Het onderzoek

Bij de 20 weken echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Zo wordt er onder andere gekeken naar:

  • Eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedel.
  • Ziektes of aandoeningen die met een 20 weken echo zijn op te sporen zijn bijvoorbeeld een hazenlip, klompvoetjes, hartafwijkingen, afwijkingen aan de organen of de navelstreng.
  • De groei van de baby.
  • Hoeveelheid vruchtwater.
  • De locatie van de placenta.

De 20 weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Wat belangrijk is om je te realiseren is dat er veel, maar niet álle aandoeningen en ziektes opgespoord kunnen worden. Kies je ervoor om deze echo te laten doen, houdt er dan rekening mee dat ook andere afwijkingen kunnen worden gezien. De echo brengt geen risico’s met zich mee.

Vervolgonderzoek bij afwijkende uitslag

Het vervolgonderzoek bestaat uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek oftewel een geavanceerd echoscopisch onderzoek (GUO) door een gynaecoloog in een gespecialiseerd ziekenhuis. Je kind wordt daar nader onderzocht. Soms krijg je ook een vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek aangeboden. Bij een vruchtwaterpunctie is er een kleine kans op een miskraam.

Praktisch

De echo duurt ongeveer 40-50 minuten. Het gaat om een medisch onderzoek. Er bestaat een kleine kans dat er afwijkingen gevonden worden. Daarom raden wij je aan om geen kinderen mee te nemen naar de 20 weken echo. De echo wordt uitgevoerd door echocentrum verve. 

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand Vlaardingen
Hoflaan 43
3134 AC Vlaardingen

De Luiermand Maassluis
de Vloot 210
3144 PK Maassluis

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit